Moderamen Kerkenraad Moderamen Kerkenraad
Het moderamen van de kerkenraad:
voorzitter: Dhr. R. de Vries
vice voorzitter: Dhr.G. Klasens
scriba's: Mw. R. Burema
predikant: Ds M. de Jager
pastor: Mw. E. de Vries

e-mailadres kerkenraad: scriba@pgdelfzijl.nl

In de kerkenraad hebben alle ambtdragers zitting en men vergadert één keer in de  maand.
 
 
Vanuit de kerkenraad (maart 2025) Vanuit de kerkenraad (maart 2025)
Tijdens het gemeenteberaad op 2 maart jl. is er een peiling gehouden omtrent de aanvangstijden van de kerkdiensten.
Daar werden de volgende drie vragen gesteld:
Hoe belangrijk vindt u dat de kerkdienst in de wintertijd om 10.00 u begint en in de zomertijd om 9.30 u. 
Hoe belangrijk is het voor u dat de dienst altijd om 9.30 u begint.
Hoe belangrijk is het voor u dat de dienst altijd om 10.00 u begint.
Uit de ingevulde formulieren bleek dat er een voorkeur is voor aanvang 9.30 u in de zomertijd en 10.00 u in de wintertijd.
In de kerkenraadsvergadering van 10 maart is besloten om de aanvangstijden te handhaven voor zomer- (9.30 u) en wintertijd (10.00 u.).
In dezelfde kerkenraadsvergadering heeft de kerkenraad de herziene plaatselijke regeling definitief vastgesteld, waarin vermeld staat dat doopleden (vanaf 18 jaar) van de gemeente stemgerechtigd zijn. Verkiesbaar zijn zij als zij toetreden tot de belijdende leden.

Namens de kerkenraad,
Renny Burema (scriba)
 
 
Verslag gemeenteberaad 02-03-2025 Verslag gemeenteberaad 02-03-2025
Verslag gemeenteberaad 02-03-2025, na de kerkdienst.
Op de agenda staan 3 zaken die we gaan behandelen.
1. Een peiling over de aanvang van de kerkdiensten. Middels een formulier kunnen de gemeenteleden hun voorkeur aangeven en eventuele argumenten noteren. Dit doen we tijdens het koffiedrinken.  Na de koffie komen we weer samen in de kerkzaal waar we punt 2 en 3 bespreken.
2. Dit punt gaat over de plaatselijke regeling waarin staat dat stemgerechtigde leden mogen stemmen bij de verkiezing van een nieuwe predikant.
Stemgerechtigde leden zijn volgens onze plaatselijke regeling belijdende leden. De vraag aan de gemeente is of ook doopleden mogen stemmen bij eerder genoemde verkiezing.
Opgemerkt wordt dat het misschien alle betrokken leden moeten zijn, maar dat is niet te meten.
Het gaat in dit geval om doopleden en belijdende leden, betrokkenheid is zeker belangrijk, maar als je wilt stemmen ben je ook betrokken.
Er kan geconcludeerd worden dat de aanwezige gemeente van mening is dat zowel belijdende leden als ook doopleden mogen stemmen bij de verkiezing van een nieuwe predikant.
Uiteindelijk zal de kerkenraad hierover een beslissing nemen.
3. We vervolgen het beraad met een aantal mededelingen van het CvK.
Gerard Klasens zet uiteen waarom de pastorie op termijn verkocht zal worden. We moeten vooruit kijken en de pastorie vraagt om onderhoud en investeringen. Momenteel wordt het tijdelijk verhuurd.
Geopperd wordt dat je voor een eventuele nieuwe predikant misschien wel een woning achter de hand moet houden met het oog op huizentekort.
Ook het Gebouw op de Wierde zal op termijn verkocht moeten worden. Gesuggereerd wordt om dit als bruidsschat achter de hand te houden wanneer de Farmsumer kerk overgedaan wordt aan SOGK.
Daarbij wordt er gewaarschuwd voor zogenaamde huisjesmelkers.
Wat betreft de Ark, het proces van verkoop loopt nog steeds, men is bezig dit gebouw te verkopen aan de gemeente of de voedselbank
Dan volgt de mededeling dat Henry Geertsema zijn ontslag heeft ingediend en wel per 1 april a.s.
 Er wordt opgeroepen om na te denken over wie hand en spandiensten kan leveren eventueel met een vrijwilligers vergoeding.
Uit de gemeente komt de vraag of de functie publiek opengesteld wordt, maar dit wordt geen betaalde functie meer.
Uiteindelijk is er nog gelegenheid tot het stellen van vragen of het maken van een opmerking:
-We gaan het de komende jaren financieel zwaar krijgen. Wordt er al rond gekeken naar andere gemeentes voor een eventuele samenwerking? Zou hiervoor misschien een werkgroep samengesteld moeten worden, waaraan ook gemeenteleden deelnemen?
Vanuit de kerkenraad
De komende tijd gaan we aan de slag met de tussenevaluatie van het beleidsplan, hieruit vloeit bovenstaande zeker voort!
-Voorgesteld wordt nog om de begraafplaatsen over te dragen aan de burgerlijke gemeente/provincie. Laatst genoemden zijn hier erg terughoudend in.
-Tenslotte wordt de enorme stapel Jumbo dozen onder de aandacht gebracht, waarvoor hartelijk dank. Ze gaan allemaal naar de voedselbank.
We sluiten het gemeenteberaad af met het lied “Ga met God en hij zal met je zijn”.

Renny Burema,
scriba
 
 
Hoe staat onze Gemeente ervoor? Hoe staat onze Gemeente ervoor?
In het gemeenteberaad van 22 januari jl. waarin het beleidsplan 2023-2027 werd gepresenteerd, kwam in de terugblik over de afgelopen vier jaar onder meer aan de orde dat de jaarlijkse ledenstatistiek laat zien dat we een ‘krimpende en vergrijzende’ gemeente zijn. In de afgelopen maand januari stuurde Kees Straatman, onze ledenadministrateur, de gegevens over het afgelopen jaar naar de kerkenraad. In 2022 daalde het ledental van onze gemeente met 72, van 1.257 op 1 januari 2021 naar 1.185 leden op 1 januari 2023. Dat betekent een daling van ruim 5% en dat komt overeen met de prognose dat gemiddeld genomen ons ledental daalt met zo’n 5% per jaar. Vertrek naar elders, uitschrijving en overlijden zijn de oorzaken voor afname van het ledental en dat wordt niet voldoende gecompenseerd door de komst van nieuwe leden. Ook dat
we als gemeente gemiddeld genomen steeds ouder worden, komt uit de gegevens goed naar voren. Van de 1.185 leden waren er op 1 januari jl. 726 met een leeftijd boven 65 jaar, dat is ruim 60%. Vijf jaar geleden was het percentage leden boven 65 nog 53% en tien jaar geleden was dit 44%. Al zijn we een gemeente met veel oudere leden, we hebben op het gemeenteberaad geconstateerd dat we ook een vitale gemeente zijn, waarin veel leden actief betrokken zijn. En dat is fijn om te constateren! In het gemeenteberaad hebben we ook gesproken over hoe we er financieel voor staan. Uit de meerjarenraming tot en met 2027, die het college van kerkrentmeesters heeft opgesteld, blijkt dat we te maken krijgen met forse financiële tekorten, en wel zodanig dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn. Als eerste stap zullen de kerkrentmeesters, nadat het totale bedrag aan toezeggingen van de Actie Kerkbalans 2023 bekend is, met een voorstel komen voor wat  als een verantwoord geacht vermogen in 2027 voor onze gemeente moet worden beschouwd. In de stappen daarna komen de kerkrentmeesters met voorstellen voor bezuinigingen die in de kerkenraad zullen worden besproken en met de gemeente zullen worden gedeeld. De kerkenraad verwacht hierover begin juni met de gemeente in een volgend gemeenteberaad in gesprek te gaan.
Namens de kerkenraad
Frans Geluk